Final model

Disc Pavilion

A proposed pavilion for temporary exhibition on the former site of the New Jersey Transit Princeton Station. This project treats the site as a fully-functioning train station, prior to its relocation: taking existing site conditions (trees, buildings, street furniture, the train, roads, select pedestrian paths) as discrete elements, the project casts the site in an eight-foot high disc of plaster, each element forming a void inside its outwardly uninterrupted surface. The pavilion develops over the course of its exhibition as visitors are provided with hammers and chisels to chip away at the disc’s edge, eventually tunneling through and connecting the voids within. Once the pavilion has eroded past a critical point, the performance ends and is ready to be swept away.

Informed by Herzog & de Meuron and Ai Weiwei’s 2012 Serpentine Gallery Pavilion, which inspired a series of material experiments with abstracting a landscape to produce various environments and moods.

Project developed for Hayley Eber’s S’14 studio at the Princeton University School of Architecture. View full hi-res PDF here.

Final Board 3

Development of plan and performance

Final Board 4

Performance demo, enlarged plan and sections

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s